Конкурс грантів (3 хвиля) Адвокація заходів зі сприяння торгівлі та спрощення торговельних процедур у рамках проекту “Діалог зі сприяння торгівлі”(ЗАВЕРШЕНО)

 

15129076_1124728464246861_3189115185233300912_o

Мета конкурсу: Покращення умов здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зокрема шляхом удосконалення практики реалізації відповідних нормативно-правових актів та посилення прозорості діяльності органів влади, через забезпечення участі широкого кола громадських організацій в адвокації питань, пов’язаних зі сприянням та спрощенням процедур торгівлі
Максимальний розмір гранту (грн): 125 000
Бюджет конкурсу грантів (грн): 625 000
Кінцевий термін подання грантових заявок для розгляду на засіданні Грантової комісії (орієнтовна дата – 20.03.2018 р.): 22.02.2018 р. – до 18.00

 

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій
у рамках проекту “Діалог зі сприяння торгівлі”,
що фінансується Європейським Союзом,

ОГОЛОШУЄ ПРО ТРЕТЮ ХВИЛЮ КОНКУРСУ ГРАНТІВ
“Адвокація заходів зі сприяння торгівлі та спрощення торговельних процедур”

Зважаючи на актуальність питань, пов’язаних зі спрощенням процедур торгівлі, визнаючи важливість участі громадськості в розробці й реалізації заходів зі сприяння торгівлі та керуючись намірами максимально сприяти залученню громадянського суспільства до діалогу з владою, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій оголошує третю хвилю конкурсу грантів з Адвокації заходів зі сприяння торгівлі.

Спроможність бізнес-асоціацій конструктивно впливати на процес прийняття рішень органами державної влади сьогодні суттєво зросла. Водночас, професійний потенціал бізнес-об’єднань у сфері формування конкретних регуляторних заходів, особливо на місцевому рівні, використовується недостатньо.

Тому, метою цього конкурсу є активізація залучення всіх зацікавлених сторін і, передусім, організацій громадянського суспільства до процесу вироблення та адвокації заходів зі сприяння торгівлі та спрощення відповідних процедур.

Мета конкурсу – покращення умов здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зокрема шляхом удосконалення практики реалізації відповідних нормативно-правових актів та посилення прозорості діяльності органів влади, через забезпечення участі широкого кола громадських організацій в адвокації питань, пов’язаних зі сприянням та спрощенням процедур торгівлі.

Кваліфікаційні вимоги до учасників конкурсу

До участі в конкурсі запрошуються громадські організації, які мають:

  • статус неприбутковості та офіційно зареєстровані в Україні не менше ніж 1 рік на дату завершення конкурсу;
  • спроможність впроваджувати грантові проекти та звітувати за ними (включаючи фінансове звітування);
  • досвід практичної роботи у сфері сприяння міжнародній торгівлі та спрощення відповідних процедур;
  • веб-сайт організації та/або сторінку у фейсбуці.

Конкурс не передбачає надання грантів політичним партіям, релігійним громадам, органам державної влади та пов’язаним із ними громадським організаціям.

 

Пріоритети конкурсу

Громадська оцінка роботи регіональних (обласних) митниць та підготовка відповідних рекомендацій і адвокації заходів, спрямованих на поліпшення роботи митних органів

 

Очікується, що переможець конкурсу проведе оцінку роботи принаймні однієї з регіональних (обласних) митниць[1] і визначить конкретні недоліки та успіхи у їхній роботі через проведення 20-30 глибинних інтерв’ю з експортерами/імпортерами та іншими зацікавленими сторонами області (регіону), що дозволить сформулювати чіткі рекомендації з покращення ситуації та здійснити успішну адвокаційну кампанію.

Від переможця конкурсу очікується здійснення таких основних заходів (не виключаючи інших):

  1. Розробка та затвердження опитувальника для проведення глибинних інтерв’ю (цей етап має відбуватись у тісній співпраці з ІЕД. Опитувальник для глибинних інтерв’ю має бути пов’язаний із загальнонаціональним опитуванням, яке проводиться ІЕД).
  2. Підготовка стенограми (транскрипту) інтерв’ю.
  3. Підготовка звіту за результатами опитування, у якому мають бути висвітлені конкретні недоліки та успіхи роботи місцевої митниці,[2] а також запропоновані конкретні шляхи покращення її функціонування.
  4. Підготовка позиційного документа, який пропонує (часткове) рішення однієї або декількох актуальних проблем, визначених у ході опитування, наприклад, функціонування “єдиного вікна”, оцінка стану впровадження та процесу реалізації попередніх рішень щодо класифікації, ступеня поінформованості суб’єктів ЗЕД щодо діяльності місцевої регіональної митниці та їхнього впливу на проведення реформ у цій сфері тощо.
  5. Обговорення відповідних висновків та рекомендацій у форматі круглих столів та/або зустрічей із представниками громадськості, бізнесу, фіскальних органів та органів місцевої влади; доопрацювання документа за результатами проведених обговорень.
  6. Передача відповідного позиційного документа до територіального органу та центрального апарату ДФС України, а також Міністерства фінансів України.
  7. Результатом проекту має стати врахування підготовлених висновків та рекомендацій відповідним органом влади, у т. ч. шляхом внесення запропонованих заходів до планів (дорожніх карт), створення спільних робочих груп, отримання відповідних листів-відповідей тощо.

У ході проведення глибинних інтерв’ю, серед іншого, необхідно буде вивчити, зокрема, такі питання:

  • на якій регіональній митниці здійснює розмитнення суб’єкт декларування (чи у своєму регіоні (так/ні), зазначивши регіон або кілька);
  • назвати основні успішні аспекти роботи місцевої митниці (або переваги роботи іншої регіональної митниці в порівнянні з місцевою);
  • назвати недоліки роботи місцевої митниці із зазначенням конкретних пропозицій щодо покращення її роботи. Оцінити роботу всіх митниць, з якими вона співпрацює;
  • оцінити функціонування механізму “єдиного вікна” на митниці;
  • оцінити стан впровадження та реальної практики реалізації “попередніх рішень”;
  • оцінити ступінь поінформованості суб’єктів ЗЕД щодо нововведень, які впроваджуються на митниці.

У проектній пропозиції учасників конкурсу має бути передбачена комунікаційна складова, яка забезпечить прозорість взаємодії з цільовою аудиторією, сприятиме кращому усвідомленню всіма зацікавленими сторонами мети та результатів кампанії.

Інші суттєві умови

Максимальний розмір гранту – 125 000 гривень.

Бюджет конкурсу грантів – 625 000 гривень.

Максимальна тривалість проектів – 6 місяців, але в будь-якому разі проект має завершитись до 31.10.2018 року.

Останній термін подання проектів – 22.02.2018 р. – до 18.00.

Зверніть, будь ласка, увагу на інструкцію з проведення конкурсу, аплікаційну форму, бюджет проекту (із рекомендаціями з його підготовки), стандартну грантову угоду, методологію оцінки грантових заявок та критерії прийнятності, з якими ви можете ознайомитись нижче!

Інструкція з проведення конкурсу

Додаток А. Аплікаційна форма

Додаток B. Бюджет проекту (Рекомендації з підготовки бюджету)

Додаток С. Стандартна грантова угода

Критерії прийнятності

Проектні пропозиції з додатками слід надсилати на адресу tfd_grant@ier.kiev.ua одним електронним листом. Додатки до проектної пропозиції мають бути додані у форматі .doc, .xls або .pdf. Кожен додаток слід надсилати одним окремим файлом. У випадку неможливості надіслати проектну пропозицію одним електронним листом (в разі великого обсягу додатків), грантова заявка може бути розміщена на файло-обмінних системах із зазначенням посилання на неї.

Подані на конкурс матеріали не рецензуються. Про результати розгляду кожної проектної пропозиції буде повідомлено електронною поштою.

Рішення про підтримку або відхилення грантової заявки схвалюється колегіально Грантовою комісією з числа експертів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. Грантова комісія залишає за собою право надати заявнику вимоги щодо доопрацювання грантової заявки.

Остаточне рішення щодо грантової заявки оскарженню не підлягає.

Причини відмови в підтримці грантових заявок не повідомляються.

Зверніть увагу, що консультації щодо оформлення грантових заявок не надаються телефоном. У разі виникнення додаткових запитань листи, будь ласка, надсилайте на електронну адресу tfd_grant@ier.kiev.ua.

Команда Проекту «Діалог зі сприяння торгівлі»
tfd_grant@ier.kiev.ua
http://tfdialogue.ier.com.ua

[1] Під оцінкою роботи митниць мається на увазі увесь комплекс процедур та заходів, пов’язаних із переміщенням товарів через державний кордон

[2] Див. попередню примітку

Related Posts

Новини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) запустив три Telegram-канали про санкції, міжнародну підтримку та економіку України під час війни

Підписатись можна ось тут: «Світ з Україною»: Новини та аналітика про міжнародну підтримку й допомогу Україні. «Економіка України»: Новини та аналітика про економіку України під час війни.… Докладніше…

Документи Новини Новини Постійне опитування

ТОП 7 ПЕРШОЧЕРГОВИХ НАПРЯМІВ РЕФОРМУВАННЯ МИТНИЦІ

13 травня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив оновлений план реформування системи органів, що реалізують державну митну політику, який містить 60 заходів. З огляду на… Докладніше…

Дайджест новин учасників Ініціативи

До вашої уваги випуск інформаційного бюлетеню «Дайджест новин учасників Ініціативи» № 57 (грудень 2023)

📌У цьому випуску: Головні новини Нове щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» Випуск 19. листопад 2023 Економічні тенденції з точки зору бізнесу (листопад… Докладніше…

Нове щомісячне опитування підприємств Новини Новини

22-ге Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (лютий 2024)

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) випустив 22-ге  Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за лютий 2024 року. Метою проєкту є швидкий… Докладніше…

Monthly Enterprises Survey

New Monthly Enterprises Survey. Issue 21. (01.2024) Ukrainian Business in Wartime

The Institute for Economic Research and Policy Consulting (IER) has released the 21-th monthly enterprise survey “Ukrainian business in wartime” for January 2024. The goal… Докладніше…